Waarom zakelijk verkopen op Bol.com? De 3 Voordelen

Waarom zakelijk verkopen via Bol.com

Zakelijk verkopen op Bol.com. Daar heb je vaker van gehoord. Waarschijnlijk ben je er eens op geattendeerd door een vriend, klant of collega. Of misschien is er bij jezelf een belletje gaan rinkelen. Bijvoorbeeld wanneer je de producten van je concurrent erop hebt zien staan. Dan begin je toch weer te twijfelen. Want laat je niet veel geld liggen door niet actief te zijn op Bol.com? Dát en veel meer is te lezen in deze blog!

Men komt er niet meer onderuit. Als je in de zoekmachine van Google een product opzoekt, kom je al vaak op Bol.com terecht. Geloof je het niet? Typ dan eens een productnaam in. Koelbox bijvoorbeeld. Na de advertenties staat gelijk op de eerste plek de alom bekende website. Ze staan zelfs boven de koelbox speciaalzaak website; koelbox.com. Het zal je dan ook niet verbazen dat 9 van de 10 mensen regelmatig producten bestelt op Bol.com.  

Klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar aan zo’n grote afzetmarkt zit ook een keerzijde. Zo zijn er alleen al in het afgelopen kwartaal 4400(!) partners bijgekomen, wat de teller in totaal op 47.000 zet. Oftewel; enorm veel concurrentie.

Maar toch wordt Bol.com voor bedrijven een steeds interessantere marketplace. En in deze blog zal je lezen waarom!

Inhoudsopgave

Wat is Bol.com?

Bol.com is een van de bekendste webshops in Nederland en België. Zij heeft haar naam te danken aan het Duitse Mediaconcern Bertelsmann On-Line, waarvan Bol slechts een afkorting is. Sinds 2011 bieden ze naast hun eigen productassortiment ook producten aan van andere leveranciers. Dat bleek een enorm succes te zijn, en sindsdien is haar omzet met enorme bedragen gestegen.

Tegenwoordig is Bol.com een van de bekendste merken van Nederland. En met haar 47.000 E-commerce partners liegt de slogan er ook niet om: De winkel van ons allemaal. 

Met de 10 jaar ervaring van verkopers en met de recente ontwikkelingen op het vizier, kunnen de 3 belangrijkste voordelen van zakelijk verkopen op Bol.com in 2022 worden uiteengezet. Hiermee krijg je een goed beeld van alle redenen om Bol.com te overwegen.

Twijfel je of je niet beter op Amazon of Beslist.nl kan verkopen? Bekijk dan eens dit totaaloverzicht van alle verkoopplatformen van Nederland.

Voordeel #1: Enorm klantenbestand

Actieve gebruikers

Zoals in de introductie al werd benoemd, shopt 9 van de 10 Nederlanders wel eens via Bol.com. Maar dat is niet alles. Volgens een recent rapport heeft Bol.com 13(!) miljoen actieve gebruikers in Nederland en België. Waarbij een actieve gebruiker het platform meerdere keren per maand bezoekt. 

Dagelijks resulteert dit dan ook in 1.6 miljoen unieke bezoekers.

Logisch dus dat Bol.com de grootste webwinkel van Nederland én België is. En dat niet met zo’n klein beetje ook; ze zijn groter dan de nummer 2 Coolblue en de nummer 3 Albert Heijn bij elkaar.  

Dit zijn de 5 grootste webwinkels in Nederland (2020) naar omzet in Euro’s:

 • Bol.com – 2,17 miljard euro
 • Coolblue – 1,11 miljard euro
 • Albert Heijn – 680 miljoen euro
 • Zalando – 670 miljoen euro
 • Wehkamp – 490 miljoen euro


Doelgroep

Je kunt er dus niet omheen, door zakelijk te verkopen op Bol.com heb je een veel grotere kans om je doelgroep te bereiken dan via andere webshops. Op geen enkele andere Marketplace zal je namelijk zo’n grote Nederlandse afzetmarkt vinden. 

Sterker nog, beginnende webshop eigenaren moeten flink veel geld investeren om net zo veel potentiële consumenten te bereiken als de startende verkoper op Bol.com. Zo zullen ze Facebook- en Google Ad-Campaigns moeten opzetten en tijd investeren in de SEO achter hun site. Maar zelfs dan is het moeilijk om dezelfde potentiële doelgroep te bereiken die Bol.com al heeft klaargespeeld. En dat kost nog veel geld ook.

Voordeel #2: Toekomstperspectief

Handelsvolume en groei

Niet alleen het aantal bedrijven dat producten verkoopt via Bol.com groeit hard; het handelsvolume groeit nog veel harder. Alleen al het afgelopen kwartaal (Q2 van 2020) is het aantal producten dat verkocht werd via hun platform gestegen met 107%.  

Jaarlijkse groei bol.com

 

Jaarlijkse groei Bol.com t.o.v. het jaar ervoor

Voor jouw bedrijf betekent dat het volgende; vroeg of laat moet je haast wel op Bol.com te vinden zijn om online je producten te kunnen verkopen. E-commerce experts zijn het er namelijk allemaal over eens; alleen Amazon kan Bol.com nog verslaan. Alle andere webshops hebben totaal geen kans meer.

Als je jouw producten niet via hun platform wilt aanbieden, mis je niet alleen een enorme kans. Maar ook zal jouw concurrentiepositie in de toekomst er flink door achteruit gaan. Alle klanten die je mist, gaan namelijk naar een directe concurrent.

Zakelijk verkopen makkelijker

Verder heeft Bol.com besloten om het nog makkelijker te maken voor de zakelijke verkopers op hun platform. Ze zullen namelijk steeds minder hun eigen producten gaan verkopen en dus minder concurreren met het aanbod van hun verkopers. Iets wat een Marketplace als Amazon juist steeds meer doet. Waar nu 60% van de handelswaarde gerealiseerd wordt door zakelijke verkopers op Bol.com, zal dat groeien tot 95% in 2025. 

Handelswaarde verkopers Bol.com

 

Geschatte stijging handelswaarde

Daarnaast zullen ze hun verkopers tegemoet komen met lagere commissiekosten. De commissie die je moet betalen, bestaat namelijk uit een percentage van de verkoopprijs plus een vast bedrag. Juist dit vaste bedrag zal verlaagd worden.

In 2021 werd dit bedrag verlaagd van 83 cent (exclusief btw), naar 40 cent voor artikelen tot 20 euro. En naar 20 cent voor artikelen tot 10 euro. Hierdoor wordt de winstmarge van je bedrijf dus flink verhoogd. 

Verder zullen ze blijven bouwen aan een sterker imago. Maar hierover lees je verderop meer.  

Voordeel #3: Erg makkelijk om te starten

Webshop

Om te beginnen hoef je geen eigen webshop te bouwen of te laten maken. Met Bol.com hoef je namelijk alleen te zorgen voor de online opmaak rond je producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productafbeeldingen en productbeschrijvingen. Al dat werk om uit te zoeken hoe je precies een webshop moet maken en alle kosten die daaraan verbonden zijn, kun je dus achterwegen laten. 

Ter illustratie; voor een grote professionele webshop ben je jaarlijks gemiddeld al 5000 euro kwijt aan hosting, onderhoud en marketing. En daar komen dan ook nog kosten bij voor het design op en opzet van de website. Kosten die je met Bol.com dus niet hoeft te maken.

Heb je al een eigen webshop en wil je via die weg verkopen op hun platform? Geen probleem, ook dat is mogelijk en wordt gedaan door een hoop ondernemers. Echter heeft dit geen grote additionele voordelen, dit kan het dus ook gewoon achterwege worden gelaten.

Marketing en SEO

Verder hoef je zelf geen kosten te maken voor marketing en SEO. De vindbaarheid van jouw producten wordt namelijk volledig geregeld door Bol.com. Denk even terug aan de koelbox van de introductie. Dat zit wel snor dus! En met de reclame die zij voor zichzelf maakt op TV en sociale media, worden ook jouw producten indirect gepromoot. 

Daarnaast profiteer je als zakelijk verkoper enorm mee op het sterke imago van Bol.com. Volgens het Retail Merkenonderzoek staat Bol.com op nummer #2 qua sympathieke uitstraling, en op nummer #4 qua beste aanbiedingen. En in de top-10 van de sterkste Retailmerken in Nederland staan ze constant op nummer #1. Er wordt dan ook geconcludeerd dat consumenten liever winkelen bij Bol.com dan in fysieke winkels. 

Bol.com blijft bouwen aan haar imago en streven ervoor om hierin in de toekomst ook marktleider te blijven. Zo zetten ze zich op het moment volledig in voor verduurzaming. In dit persbericht bijvoorbeeld maken ze bekend dat ze streven naar klimaatneutraal winkelen in 2025. Het is niet gek dus dat E-commerce experts voorspellen dat Bol.com nog wel even op #1 van sterkste Retailmerken in Nederland blijft. 

Dit zijn de Top-5 retailmerken naar imago in Nederland

 1. Bol.com (100)
 2. Albert Heijn (95)
 3. Kruidvat (94)
 4. Hema (93)
 5. Ikea (89)

Logistiek via Bol.com

Tot slot hoef je je zelfs geen zorgen te maken over het hele proces achter de logistiek. Denk hierbij aan alle stappen; van de producten inpakken tot aan het verzenden. Dit kan namelijk geheel uit handen worden genomen door het LVB: Logistiek Via Bol.com. 

Via het LVB hoef je alleen nog maar de producten in te kopen en te versturen naar het logistieke centrum. Dit neemt enorm veel werk uit handen én het LVB zorgt staat garant voor razendsnelle levering. 

Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, blijkt dat de gemiddelde conversie van je producten met 30% omhoog gaat als je gebruikt maakt van het LVB. Dit komt doordat klanten eerder geneigd zijn je producten te kopen als je levertijd binnen 24 uur is. Deze levertijd wordt dan ook gegarandeerd door het LVB. Verder blijkt uit onderzoek van Bol.com dat 36% van de shoppers een vervolgaankoop doet vanwege de snelle bezorging.

Voordelen logistiek via Bol

Conversie per levertijd via Bol.com

Natuurlijk zijn er wel voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het LVB. Zo mogen je producten maximaal 75x55x45 cm zijn, maximaal 10 kilo wegen en mogen er geen gevaarlijke stoffen in zitten. Producten als parfum en spuitbussen komen dus niet in aanmerking.

Samenvatting van de belangrijkste feiten uit ons onderzoek


Bol.com:

 • Heeft 11 miljoen actieve gebruikers in Nederland en België
 • Heeft 1.6 miljoen unieke bezoekers per dag
 • Zag haar handelsvolume stijgen met 107% laatste kwartaal
 • Handelswaarde van zakelijke verkopers zal stijgen van 60% naar 90% in 2025
 • Staat op #1 in de top 10 van beste imago onder merken in Nederland
 • Zorgt voor 30% meer conversies door LVB
 • Zorgt voor een hogere kans om concurrentiestrijd te winnen

Conclusie

Als webshop eigenaar of beginnende ondernemer ontkom je er niet meer aan. Vroeg of laat zul je ook je producten aan moeten bieden via Bol.com. Zo blijkt namelijk dat hun platform in de komende tijd alleen nog maar zal groeien –  en het gros van andere webshops ver achter zich laten. 

Om mee te kunnen doen in de strijd met je concurrenten, is het dus heel logisch om zo snel mogelijk met Bol.com te beginnen. Op deze manier heb je een veel grotere kans om je doelgroep te bereiken. En dat terwijl je veel kosten en tijd bespaart! Ben jij overtuigd en wil je graag weten hoe je het beste je producten verkoopt via Bol.com? Lees dan: 7 Tips Voor Succesvol Verkopen Bol.com

Ben je niet overtuigd en wil je graag een overzicht van alle verkoopplatformen in Nederland? Check dan de 5 grootste marketplaces van Nederland. Hier vind een handig overzicht van alle voor- en nadelen & bijbehorende kosten!