7 bewezen tips om succesvol te verkopen via Bol.com in 2022

Tips succesvol verkopen via Bol.com

Je kent het wel. Voordat je begon met je producten te verkopen op Bol.com, had je enorme verwachtingen. Jij en jouw onderneming zouden namelijk na loop van tijd financieel binnenlopen. Een geweldige omzet draaien. En dat zou met relatief weinig moeite worden klaargespeeld.

Verkopen op Bol.com is namelijk erg lucratief en hier zou je van meeprofiteren. Je houdt dan ook elke dag het aantal transacties bij. Maar na een tijdje kom je tot de sombere conclusie dat je toch minder succesvol bent dan dat je had verwacht.

Maar je bent niet de enige

Tegenwoordig is er namelijk ontzettend veel concurrentie op Bol.com. Zo is het afgelopen jaar het aantal verkopers toegenomen tot een totaal van 47.000. En niet alleen deze verkopers bieden hun producten aan, maar ook Bol.com heeft haar eigen producten staan in haar assortiment. Hierdoor worden er dus miljoenen producten aangeboden op de bekende Nederlandse webshop. Per 1 juli 2021 werden er maar liefst 33 miljoen verschillende artikelen aangeboden.

Logisch dus dat het steeds lastiger wordt om succesvol te verkopen op Bol.com. Met zoveel concurrentie is het namelijk ontzettend moeilijk geworden om überhaupt nog gevonden te worden in de resultaten van Bol.com. 

Tóch is bewezen dat verkopen op dit platform nog steeds mogelijk is. Door de succesformules van grote ondernemers intensief te onderzoeken, hebben wij een overzicht gemaakt met de 7 bewezen tips waarmee je succesvol zakendoet op Bol.com

Inhoudsopgave

Succesvol verkopen via Bol.com met deze 7 tips

Tip #1 Schrijf een duidelijke producttitel

Het eerste wat mensen zien als ze een bepaald product opzoeken op Bol.com is de producttitel. Het is dan ook belangrijk dat je de onderscheidende kenmerken van je product in de titel zet. Mensen scannen namelijk producten op de onderlinge verschillen. 

Maar dat is niet het enige waar een goede producttitel belangrijk voor is. Met een accurate titel scoor je namelijk ook hoger qua vindbaarheid. Dat wat je in je titel zet, komt terug in de resultaten van Google. En als jij zo specifiek mogelijk je product weet te omschrijven, zal dit resulteren in een betere positie in de zoekmachine van Google.

Natuurlijk zijn er wel een paar factoren waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het meest gezochte keyword vooraan in de titel te zetten. Dit weegt namelijk mee op hoe hoog je uiteindelijk gaat scoren in de zoekmachine van Google. Maar gelukkig heeft Bol.com hier een goed artikel over geschreven, waarin ze duidelijk maken waar je rekening mee moet houden.

Een goede titel opbouw ziet er zo uit volgens Bol.com:

[Merk] [Productcode of Productnaam] – [Producttype] – [Kenmerk 1] – [Kenmerk 2]

Verder is het aangeraden om je titel onder de 70 karakters te houden; anders wordt deze namelijk afgekapt in Google. Stel dat je een Fitbit verkoopt via Bol.com, dan is de volgende titel perfect: ‘’Fitbit Versa 2 – Smartwatch – Zwart – 44mm’’.

Tip #2 Gebruik hoge kwaliteit productafbeeldingen

Een producttitel mag dan wel het eerste zijn wat mensen zien, maar recent onderzoek wijst uit dat een bezoeker gemiddeld 2,5 seconde naar je productpagina kijkt en daarna haar blik werpt op de productafbeeldingen.

Dat een goede productafbeelding wonderen kan doen is dus logisch. En dit wordt ook bevestigd door dit onderzoek, waarin wordt geconcludeerd dat een nieuwe klant in 93% van de gevallen je product overweegt te kopen naar aanleiding van de productfoto’s.

Sterker nog, mensen onthouden maar 20% van wat ze lezen, 10% van wat ze horen en 80% van wat ze zien. Dat blijkt uit het neuromarketing onderzoek van Wyzowl.

Deze informatie is enorm nuttig voor jouw onderneming. Niet alleen omdat je zonder goede productfoto’s nog maar 7% van je potentiële klanten over houdt. Maar ook omdat de meeste productafbeeldingen op Bol.com slecht en onscherp zijn. En je dus makkelijk je concurrentie voor kan zijn. 

Dit laatste komt omdat de meeste verkopers op Bol.com geen professioneel materiaal hebben om productfoto’s te maken. En ook niet de kennis hebben om de afbeelding om te zetten in een effectieve productfoto. Je kan je concurrentie dus een grote stap voor zijn als je wel geoptimaliseerde productfoto’s gebruikt. Grijp die kans dan ook met beide handen aan.

Wil jij niet langer een groot deel van je potentiële klanten mislopen door slechte productafbeeldingen? Pixapanda is hét marketplace design bureau van Nederland, gespecialiseerd in het maken en optimaliseren van productfoto’s die garant staan voor een hogere conversie ratio. Bekijk daarom ons aanbod en neem eens contact op!

Tip #3 Verkrijg positieve reviews

Nu je product met haar nieuwe geoptimaliseerde afbeeldingen door je bezoekers overwogen wordt te kopen, is het tijd om naar de volgende stap te kijken; Reviews. Tegenwoordig zijn reviews namelijk helemaal in, en volgens het puntensysteem van Bol.com moet je hoger dan 8/10 sterren scoren om überhaupt kans te maken om uitgelicht te worden in het koopblok. Maar daarover straks meer.

Eerst is het belangrijk om te kijken naar de feiten. Volgens dit onderzoek van Frankwatching geeft 86% van de mensen aan dat reviews een goede indicator zijn van de kwaliteit van het product. Consumenten kopen eerder een product én zijn zelfs bereid meer te betalen na het lezen van een positieve review. Waarschijnlijk ben je hier zelf ook schuldig aan; wanneer je een product overweegt te kopen kijk je vaak kritisch naar alle reviews. Vooral als het om een belangrijk of duurder product gaat. Hieruit concludeer je dan of je beter bij deze onderneming het product kan kopen, of toch bij de concurrent.

Maar hoe krijg je dan positieve reviews? Klanten komen voornamelijk pas in actie als ze een negatieve ervaring zijn ondergaan. De grootste groep van jouw klanten die best tevreden zijn met het product zijn dus minder geneigd om een beoordeling achter te laten. Daarom is het ontzettend belangrijk om juist deze groep te vragen om een review voor je te schrijven.

Voor meer reviews zou je bijvoorbeeld:

  • Een folder in de verpakking kunnen doen waar je aan je klant vraagt om een review te schrijven en stap voor stap uitlegt hoe dit gedaan kan worden.
  • Een kortingscode kunnen geven als iemand een review achterlaat (zorgt ook gelijk voor meer herhalingsaankopen, win-win dus).
  • Een winactie kunnen maken waarmee de leukste review kans maakt op een gratis product.

Tip #4 Schrijf een overtuigende productbeschrijving

Naast reviews is er nog een belangrijk onderdeel die niet over het hoofd gezien mag worden; de productomschrijving. Het blijkt namelijk dat 76% van de consumenten jouw productomschrijvingen leest. Om een groot deel van die 76% om te zetten tot koper, is het erg belangrijk om een overtuigende productomschrijving te maken. 

Frankwatching heeft hierover een goed artikel geschreven, waarin de 10 stappen naar een goede omschrijving worden uitgelegd. Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste punten:

  1. Houd het kort en bondig
  2. Vertel in de eerste alinea een kort verhaal over waarin jouw product zich onderscheidt
  3. Beschrijf de belangrijkste productdetails

Daarnaast is het ook handig om Nederlandse power words (krachttermen) in de beschrijving te gebruiken. Krachttermen hebben namelijk een positieve invloed op je conversie-ratio. Zo lokken ze emotie uit en zorgen ervoor dat je tekst het publiek meer aanspreekt. Zonde dus om ze niet toe te passen. Wees alleen niet té enthousiast; een paar power words is meer dan genoeg.

Wil jij weten wat de belangrijkste Nederlandse power words zijn? Klik dan hier voor 250 voorbeelden van effectieve krachttermen gesorteerd op onderwerp.

Succesvol verkopen via bol tips

Verschil CTR bij gebruik krachttermen

Tip #5 Gebruik een Call-to-Action

Verder is het aangeraden om de productomschrijving af te sluiten met een Call-to-Action (CTA).

Een slotzin met een laatste overtuigende boodschap voor de klant kan namelijk wonderen doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 90% van de mensen die je productomschrijving leest, ook de CTA op het einde leest. Door juist deze mensen aan te sporen om actie te ondernemen, zal je zien dat je conversie-ratio toeneemt.

Ook een effectieve Call-to-Action maakt gebruikt van power words. Wij hebben een lijstje met voorbeelden van goede CTA’s opgesteld die we op Bol.com tegenkwamen:

  • Bestel voor 23.59 en ontvang dit product morgen al in huis!
  • Shop nu en profiteer van onze 10% korting
  • Wacht niet langer en bestel vandaag nog (dit product)

Tip #6 Zorg voor een razendsnelle levering

Zoals in onze vorige blog over de voordelen van Bol.com al duidelijk werd, heeft een snelle levering een positief effect op je conversie-ratio. Als je bijvoorbeeld je producten levert met de Logistiek via Bol.com (LVB), krijg je naast je product de volgende tekst te staan:

Logistiek via bol.com

Door deze tekst zal je niet alleen meer kans maken om hoger in de zoekresultaten op Bol.com te verschijnen. Maar ook blijkt uit deze whitepaper van Bol.com dat je een gemiddelde conversie-stijging van 16% kan verwachten, als je de levertijd verkleint van 2 dagen naar binnen 24 uur. 

Een aanzienlijk deel van de consumenten op Bol.com wilt namelijk zo snel mogelijk hun fel-begeerde product in huis hebben. En de optie om binnen 24 uur te leveren zorgt ervoor dat zij eerder geneigd zijn om jouw product te kopen.

Tip #7 Word uitgelicht in het Koopblok van Bol.com

Het koopblok van Bol.com is het eerste resultaat dat getoond wordt wanneer de klant naar een artikel zoekt. Dit eerste resultaat wordt selectief uitgekozen door Bol.com om zo het beste aanbod bovenaan te zetten. Als je product in het koopblok wordt meegenomen, stijgen je conversiecijfers met gemiddeld 30%. Logisch dus dat je hier kans voor wilt maken. 

Volgens het partnerplatform van Bol.com wordt het beste aanbod gekozen aan de hand van de volgende factoren:

  • Snelle levertijd
    Des te sneller je levert, des te meer kans je maakt op het koopblok.
  • Scherpe prijs
    De laagste prijs is volgens het programma achter Bol.com de beste deal.
  • Prestatiescore
    Met een hoge score op de servicenormen, wordt je product eerder uitgelicht in het koopblok.

De snelle levertijd en scherpe prijs spreken voor zich, maar de prestatiescore kan nog iets verder worden verduidelijkt. Bol.com monitort namelijk iedere verkoper wekelijks op zijn of haar prestatiescore. Dit is een automatisch proces waarbij de machine kijkt naar je scores met betrekking tot responstijd, annuleringen, en klantbeoordelingen. Hoe hoger die scores, hoe beter je presteert op de servicenormen, hoe meer kans je hebt om in het koopblok te verschijnen.

Met het enorme aanbod van producten op Bol.com, is het logisch dat ze hier erg streng in zijn. Om een goede score voor responstijd te krijgen moet je bijvoorbeeld binnen 8 kantooruren op tenminste 90% van alle vragen en klachten antwoorden. En wil je überhaupt kans maken op een positie in het koopblok, heb je een gemiddelde klantenbeoordeling van een 8 of hoger nodig. 

Ontzettend strenge eisen dus, maar dat levert dan wel wat op. Want ook de CTR (percentage van mensen die je product zien en er dan op klikken) gaat er enorm op vooruit. Onderzoek van Marketingfacts wijst uit dat de eerste positie een gemiddelde CTR heeft van 18,2%. En dat terwijl de tweede positie gemiddeld een CTR van 10,05% heeft en de derde positie een CTR heeft van 7,22%.

Stel dus dat vandaag 1000 mensen de zoekterm van jouw product ingeven. Dan zal gemiddeld genomen 18,2% van de 1000, dus 182 potentiële consumenten op het eerste resultaat klikken. En als je dan de rest van de tips hebt toegepast, is deze CTR nog veel hoger!

Verschil CTR organische posities op Bol.com

 

CTR verschil per hoge positie

Rangorde van tips van meest belangrijk naar minst belangrijk:

Om het makkelijker voor jou te maken om overzicht te houden, hebben we een rangorde gemaakt van onze tips. Zo kan je gelijk met het allerbelangrijkste aspect aan de slag!

  1. Hoge kwaliteit productafbeeldingen
  2. Positieve Reviews
  3. Uitgelicht worden in het Verkoopblok van Bol.com
  4. Garant staan voor een snelle levering
  5. Een vindbare titel schrijven
  6. Een overtuigende productbeschrijving maken
  7. Afsluiten met een pakkende CTA (call-to-action)

Conclusie

Om succesvol te worden op Bol.com is het dus erg belangrijk om deze 7 tips in uitvoering te brengen. Hiermee maak je namelijk een grotere kans om gevonden te worden op de zoekmachine van Google en op Bol.com zelf. En, nog veel belangrijker, zullen je verkoopcijfers er behoorlijk op vooruit gaan.

Weet je nog niet zeker of Bol.com het juiste platform is om jouw producten te verkopen? Of vraag je jezelf af of er nog betere verkoopplatformen zijn? Check dan dit handige overzicht van de 5 grootste online verkoopplatformen in Nederland!