De 5 Grootste Online Marketplaces van Nederland [2022]

Online marketplaces Nederland

Tegenwoordig zie je door de bomen het e-commerce-bos niet meer. Er zijn inmiddels zoveel online marketplaces dat overzicht nauwelijks te bewaren is. In Nederland kennen we dan ook ontzettend veel e-commerce kanalen: Bol.com, Amazon.nl, en Ebay.nl. Om er maar een paar op te noemen.

Deze kanalen waren er natuurlijk niet geweest, als de e-commerce sector niet zo enorm gegroeid was. Zo was in 2019 de totale omzet van de online handel in ons land goed voor 25,8 miljard euro, een stijging van 7% ten opzichte van het jaar ervoor. En daarbij deed 96% van de Nederlandse consumenten online een aankoop in dit jaar.

Voor bedrijven zijn deze cijfers natuurlijk ontzettend interessant, en ondertussen verkoopt 1 op de 10 Nederlandse bedrijven al via een online platform. Iets wat in de toekomst alleen nog maar toe zal nemen.

Maar ook voor particuliere verkopers is dit een aantrekkelijke trend. Een webshop maken lijkt namelijk overbodig nu 73% van de consumenten hun zoekopdracht begint op een Marketplace. Google wordt in de meeste gevallen dus achterwege gelaten wanneer mensen op zoek zijn naar een product. 

Maar op welke Marketplace moet jij of jouw bedrijf zich richten om de hoogste omzet te garanderen? En wat zijn nou precies de voor- en nadelen van al deze platformen? Wij hebben dit voor je onderzocht, en zetten de resultaten in een overzichtelijk schema.

Inhoudsopgave

De 5 Grootste Online Marketplaces van Nederland

Laten we beginnen bij de populairste en bekendste marketplace van Nederland: Bol.com. De van origine Duitse webwinkel werd in 1999 opgericht door het mediaconcern Bertelsmann On-line. Door de jaren heen is dit platform ontzettend gegroeid qua populariteit, met als gevolg dat nu een van de bekendste retailmerken van Nederland is.

Verkopen op Bol.com

Verkopen op verkoopplatform bol.com

Sinds 2011 mogen externe leveranciers hun eigen productassortiment aanbieden op Bol.com. Hiervoor gelden wel strenge eisen; zo mag je bijvoorbeeld alleen fysieke, non-food producten verkopen, en moet je binnen 2 dagen op een bestelling reageren.

Voordelen verkopen Bol.com

Grootste bereik van Nederland
Bol.com heeft 11 miljoen actieve gebruikers in Nederland en België. Jong – oud, arm – rijk, allemaal kopen we wel eens op Bol.com. Een enorme doelgroep valt te bereiken dus. Dagelijks krijgt de webshop dan ook 1.6 miljoen unieke bezoekers. Dit is met afstand de grootste Nederlandse (en Belgische) online afzetmarkt.

Sterk positief imago
Volgens het Retail Merkenonderzoek staat Bol.com al jaren op nummer #1 qua beste retailmerk volgens de consument. En op sympathieke uitstraling scoren ze meestal in de top #3. Van deze uitstraling profiteren je producten dus mee. Mensen hebben bij voorbaat een positieve kijk op jouw producten, puur en alleen omdat deze op Bol.com staan aangeboden.

Geen opstartkosten
Je hoeft geen webshop te bouwen om te verkopen via Bol.com. Dit scheelt kosten aan onderhoud, hosting en marketing. Zoals in onze blog over de voordelen van verkopen via Bol.com al duidelijk werd, bespaar je op deze manier jaarlijks makkelijk 5000 euro.

Nadelen verkopen Bol.com

Ontzettend veel prijsconcurrentie
Bol.com hanteert een principe die zij de RMP noemen; de relevante marktprijs. Als jouw productprijs te ver van de RMP ligt, wordt deze niet in de resultaten meegenomen. Winstmarges zijn alleen al daarom meestal laag. En er is dus een constante strijd om de ‘’beste deal’’ qua prijs.

Strenge Eisen
Zoals het bovenstaande principe, zijn er nog veel meer eisen die Bol.com stelt aan de verkoper. Er zijn in totaal 22 voorwaarden die je goed door moet nemen voordat je begint met verkopen op Bol.com. Deze zijn hier te vinden.

Bol.com concurreert met je mee

Bol.com biedt ook haar eigen grote productassortiment op het platform aan. Nog altijd wordt 40% van de totale handelswaarde gerealiseerd door het aanbod van Bol.com zelf. Echter geldt hier wel dat Bol.com recent de belofte heeft gedaan om dit percentage te laten dalen tot 5% in 2025.

Kosten verkopen Bol.com


Vaste commissiekosten (inclusief btw): 
• 83 cent per artikel boven de 20 euro
• 40 cent per artikel onder de 20 euro
• 20 cent per artikel onder de 10 euro


Procentuele commissiekosten per product (exclusief btw):
• 4 – 14% van de verkoopprijs.
• Sieraden zijn de enige uitzondering met >20% per product.
• Veruit meeste producten hanteren 12,4% commissiekosten, de volledige lijst vind je hier.


Kosten verkopen Logistiek via Bol.com (LvB):
• Totaal per besteld artikel tariefgroep XS: € 4.40
• Totaal per besteld artikel tariefgroep S: € 5.25
• Totaal per besteld artikel tariefgroep M: € 5.40
• Totaal per besteld artikel tariefgroep L: € 6.10


Voorraadkosten per artikel per maand:
XS: €0.15
S: €0.30
M: €0.40
L: €0.60
Let wel: je logistiek laten regelen door Bol.com is optioneel.

Stel dus dat je een broodrooster verkoopt op Bol.com ter waarde van €30, en je laat het leveren met de logistiek van Bol.com. Dan ziet je kostenplaatje er ongeveer zo uit:

Vaste commissiekosten€0.83
Percentuele commissiekosten 5%€1.50
Kosten per besteld artikel tariefgroep S€5.25
Voorraadkosten per artikel S€0.30
Totaal kwijt aan kosten€7.88

Verkopen op Amazon.nl

Verkoopplatform Amazon

De E-commerce reus Amazon begon in 1994 als digitale boekhandelaar, en is ondertussen uitgegroeid tot de grootste marketplace ter wereld. Net als Bol.com biedt ook Amazon haar eigen productassortiment aan op het platform. Maar Amazon doet niet de belofte om dit in de toekomst te verminderen. Alles lijkt erop te wijzen dat ze juist steeds meer met hun externe verkopers zullen concurreren. Maar Amazon heeft ook genoeg voordelen t.o.v. Bol.com: zo kan je bijvoorbeeld makkelijk uitbreiden naar het buitenland, en heb je meer informatie over je klant.

In de 14 landen waar Amazon al gevestigd was voordat ze naar Nederland kwamen, werden ze enorm snel marktleider. Dit hadden ze vooral te danken aan het gebrek aan concurrentie van andere online marketplaces in deze landen. En dit resulteerde er dan ook in dat ze in 2019 een wereldwijde jaaromzet wisten te realiseren van 280 miljard dollar.

Toch wordt niet verwacht dat Amazon zomaar marktleider wordt in Nederland. Nederland heeft namelijk al een volwassen E-commerce markt, met veel concurrentie, en een efficiënte infrastructuur. Daarnaast blijkt uit onderzoek van CustomerTalk dat 43% van de Nederlandse consumenten liever bij de huidige webshops inkopen. Zelfs als er een prijsvoordeel is bij Amazon.

Desalniettemin zag Amazon.nl in December 2020 Volgens Similarweb een bezoekersaantal van 32,9 miljoen. Hiervan kwam 80% van de bezoekers uit Nederland, en 14% uit België.

Voordelen Verkopen via Amazon.nl

Gemakkelijk uitbreiden naar het buitenland
Mocht jij besluiten een gokje te wagen buiten de Nederlandse afzetmarkt, dan is dat met Amazon mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld relatief simpel met jouw Nederlandse Amazon account  producten verkopen via andere Amazon Marketplaces in Europa. Wel moet je zorgen dat je de juiste betaal- en bezorgdiensten heb aangesloten. En een juiste vertaling van je productassortiment is ook wel handig.

Logistiek kan je uitbesteden aan Amazon
Net als Bol.com, heeft Amazon een logistiek centrum waar je alle logistieke stappen aan kan uitbesteden. Dit centrum heet Fulfilment by Amazon (FBA). Bij het FBA stuur je jouw voorraad naar het dichtbijzijnste magazijn van Amazon, en dan doen zij de rest, inclusief klantenservice. Ook staan zij garant voor een extreem snelle levering, vergelijkbaar met het ‘’vandaag besteld, morgen in huis’’ principe van Bol.com. Dit is uiteraard wel tegen een betaling.

Betaalde extra reclame voor je webshop mogelijk
Met het Demand Side Platform (DSP) kan je tegenwoordig ook een reclameruimte kopen bij Amazon. Hierbij kan je een display-advertentie maken en deze voorschotelen aan potentiële klanten geselecteerd naar hun behoefteprofiel.

Nadelen verkopen via Amazon.nl

Enorme concurrentie
Op Amazon heb je nóg meer concurrentie dan bij Bol.com. Voor dezelfde producten wordt er meestal maar één artikel pagina aangemaakt, waarbij alle aanbieders van het product om een rijtje worden gezet. Als je dan niet de laagste prijs aanbiedt, zal de consument waarschijnlijk jouw product niet kopen. Om voorgeselecteerd te worden in de resultaten van Amazon moet je zowel de laagste prijs als de beste reviews hebben.

Je moet flink betalen om mee te doen
De commissies op Amazon variëren sterk, maar zijn over het algemeen hoger dan Bol.com (commissiekosten van tussen de 7 tot 46%). Daarnaast moet je flink investeren om op te vallen op Amazon, want zo geeft Amazon bijvoorbeeld haar eigen producten voorrang in de zoekresultaten. Om mee te doen in die concurrentiestrijd moet je in het begin veel geld besteden aan ‘’sponsored products’’. 

Fouten zijn meestal desastreus
Simpel gezegd: als je je account niet 100% voor elkaar hebt, wordt je zonder meer van het platform verwijderd. Zijn je producten met onvolledige informatie beschreven? Afgekeurd. Heb je niet binnen 24 uur vragen of klachten behandeld? Dan volgt er een schorsing totdat je met een plan komt om dit in de toekomst te verbeteren.

Kosten verkopen via Amazon.nl

Je kunt kiezen tussen twee abonnementen wanneer je gaat verkopen op Amazon:

Basis €0,- per maand
• Geschikt voor verkopers met maximaal 40 maandelijkse bestellingen.
• Je betaalt €0,99,- per verkocht product plus procentuele commissiekosten.

Professioneel €39,- per maand
• Voor verkopers met meer dan 40 maandelijkse bestellingen.
• Je betaalt geen vast bedrag per product, maar alleen procentuele commissiekosten.

Het percentage procentuele commissiekosten varieert per productcategorie. Zo betaal je voor electronica bijvoorbeeld 7%, terwijl je voor sieraden zeker 20% per product moet afdragen. De volledige lijst van commissiekosten is hier te vinden. 

Kosten verkopen via Fulfillment by Amazon (FBA):

Maandelijkse opslagkosten:
• Jan t/m Sept: standaardformaat €26,- en extra groot formaat €18,- per kubieke meter.
• Okt t/m Dec: standaardformaat €36,- en extra groot formaat €25,- per kubieke meter
• Aangepaste prijs voor kleding, schoenen, en tassen.

Fulfillment Kosten (kosten voor verzending + services) afhankelijk van:
• De afmeting en gewicht van het product.
• De website waarop het item wordt verkocht.

Voor een broodrooster ter waarde van €30,-, die je laat leveren met het FBA, ziet het kostenplaatje er zo uit:

Vaste commissiekosten€0.00
Percentuele commissiekosten 7%€2.10
Fulfilment kosten€4.43
Opslag kosten€0.29
Totaal kwijt aan kosten€6.73

Bij deze berekening zijn de marketingkosten & abonnementskosten weggelaten. Het volledige kostenplaatje voor het FBA is hier te vinden.

Verkopen op Ebay.nl

Online marketplace Ebay

De derde Nederlandse online marketplace die we onder de loep hebben genomen is Ebay.nl. Initieel werd Ebay opgericht als ‘’rommelmarkt’’, die meer fungeerde als online veiling voor tweedehandse spullen van privé gebruikers.  Maar sindsdien is Ebay uitgegroeid tot een respectabele webwinkel, die de meeste omzet behaald door aanbiedingen van nieuwe goederen die door externe verkopers worden aangeboden.

Wereldwijd staat Ebay op nummer #2 van meest bezochte marketplace op het internet. 

En uit een recent onderzoek van Statista blijkt dat Ebay in 2020 per maand ongeveer 109,4 miljoen bezoekers heeft. Natuurlijk komt een groot deel van de bezoekers wel uit de Verenigde Staten. 

In Nederland is Ebay iets minder populair; In December van 2020 zagen ze volgens Similarweb 2,8 miljoen bezoekers op hun Nederlandse website. En hiervan kwam 87% van de bezoekers daadwerkelijk uit Nederland.

Voordelen verkopen via Ebay.nl

Meeste producten mogen worden verkocht
Waar je bij Bol.com alleen fysieke producten mag verkopen, mag je op Ebay vrijwel alles verkopen. Het productassortiment is dus enorm, en dit zorgt er ook voor dat er nog genoeg productgroepen zijn met weinig concurrentie. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen verboden om te verkopen op Ebay, maar die spreken voor zich. Dieren, wapens, medicijnen, organen, etc, horen dus niet thuis op dit platform.

Shop en artikel pagina’s met eigen layout

Op Ebay heb je een eigen webwinkel die je volledig zelf in mag richten. Met je eigen layout kan je jouw bedrijf beter profileren en je artikelen er veel professioneler uit laten zien. Amazon en Bol.com hebben beide deze optie niet.

Goedkopere betaalde reclame mogelijk

Ook op Ebay kan je betalen voor advertenties zodat jouw producten bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Op Amazon ben je hier gauw 10% van je budget aan kwijt, terwijl op Ebay die kosten veel kleiner zijn.

Nadelen verkopen via Ebay.nl

Lage instapdrempel voor potentiële concurrenten
Op Ebay is het relatief makkelijk om je eigen producten aan te bieden. Er worden dan ook geen extreem hoge eisen gesteld waar jij of jouw bedrijf aan moeten voldoen. En daarnaast zijn de opstartkosten ook niet extreem hoog. Dit zorgt ervoor dat potentiële concurrenten de markt simpel kunnen betreden. Heb jij vandaag een enorm winstgevend product op de markt staan? Dan kan volgende week een nieuwe verkoper hetzelfde product aanbieden.

Consumentenprofiel is anders dan dat je bent gewend

Dat Ebay bekend staat als veiling marktplaats, zorgt ervoor dat er ook een specifieke groep consumenten op af komt. Veelal zijn dit koopjesjagers. Dus mensen die afkomen op de laagste prijs. Als je dure, hoge kwaliteit producten wilt verkopen, is Ebay waarschijnlijk niet het juiste platform voor jou.

Langzaam verzenden wordt afgestraft
Net als bij Bol.com en Amazon, is het ook bij Ebay belangrijk om zo snel mogelijk je producten te leveren. Je wordt afgestraft in de resultaten als dit proces te langzaam gaat. En vooral leveren binnen 24 uur heeft enorme voordelen. Helaas kan je nog niet het gehele logistieke proces uitbesteden aan Ebay. En dus moet je helemaal zelf uitzoeken hoe je dit proces gaat regelen. Wel wordt verwacht dat Ebay binnenkort een eigen logistiek programma voor haar externe verkopers gaat starten.

Kosten verkopen via Ebay.nl

Bij het verkopen via Ebay worden kosten in rekening gebracht m.b.t. plaatsing, commissie, en extra opties. Echter hoef je geen plaatsingskosten te betalen als je binnen Nederland verkoopt én je geregistreerde adres in Nederland is. Als je een product verkoopt aan een klant in België, betaal je deze kosten dus wel. Verder wordt er ook onderscheid gemaakt tussen de particuliere en zakelijke verkoper. 

Onderstaande kosten zijn gebaseerd op het kostenplaatje voor de particuliere verkoper. 

Plaatsingskosten voor veilingen

Verkoopprijs (per artikel)Plaatsingskosten (per artikel)
0 – 1 Euro0,16 Cent
1,01 tot 9,99 Euro0,37 Cent
10,00 – 24,99 Euro0,53 Cent
25 en meer1,05 Euro

Plaatsingskosten voor artikelen met een vaste prijs

 Categorie Media*Alle andere categorieën
Vaste prijs zonder aangesloten webwinkel0,16 Cent0,37 Cent
Vaste prijs met aangesloten basiswinkel0,11 Cent0,16 Cent

*Hieronder vallen alle artikelen als CD’s, platen, video games, DVD’s, films, en boeken.

Commissiekosten in het algemeen

Product niet verkochtGeen commissiekosten
Object wel verkocht10% commissiekosten vd verkoopprijs

Daarnaast zijn er nog extra betaalde functies waarvan je gebruik kan maken, zoals een betaalde ondertitel, geplande aanbiedingen, en gebruik van van verkopers tools.

Stel dus dat we wederom een broodrooster ter waarde van €30,- als vaste prijs zouden verkopen via Ebay. Dan ziet het totale kostenplaatje er ongeveer zo uit:

Vast bedrag plaatsingskosten€0.37
Betaalde ondertitel€0.21
Commissie kosten 10%€3.00
Totaal kwijt aan kosten€3.58

Hierbij zijn de kosten voor logistiek, en eventuele marketingkosten achterwege gelaten.

Wil jij het productassortiment van jouw bedrijf op Ebay aanbieden? Dan gelden er andere kosten. Zakelijk verkopen via Ebay is namelijk op vrijwel alle aspecten goedkoper dan particulier verkopen. Het volledige kostenplaatje voor zakelijk verkopen vind je hier.

Om het verschil overzichtelijk te kunnen vergelijken, hebben we het kostenplaatje voor een zakelijke verkoper uitgerekend voor hetzelfde product t.w.v. €30,- :

Vast bedrag plaatsingskosten€0.13
Betaalde ondertitel€0.17
Commissie kosten 10%€1.50
Totaal kwijt aan kosten€1.80

Hiervoor betaal je wel een vast bedrag aan abonnementskosten per maand. Bij deze berekening zijn we uitgegaan van het abonnement ‘’basiswinkel’’.

Het verschil qua kosten tussen particulier (€3.58,-) en zakelijk verkopen (€1.80,-) op Ebay.nl is dus behoorlijk groot.

Verkopen op Beslist.nl

Online verkoopplatform Beslist.nl

Naast Bol.com kent Nederland nog een andere grote marketplace die zich volledig richt op de Nederlandse consument: Beslist.nl. De inmiddels razend populaire webwinkel werd in 2005 opgericht als prijsvergelijker. Het doel was om alle producten die online verkrijgbaar zijn te vergelijken op prijs, om zo vast te stellen wat de beste deal was. 

Prijsvergelijkende websites werkten 10 jaar geleden nog wel, maar sindsdien liggen de prijzen enorm dicht bij elkaar. Daarom heeft Beslist.nl in 2017 besloten om zich volledig te profileren als online webshop. En dat werd een enorm succes.

Tegenwoordig ziet Beslist namelijk 4.1 miljoen unieke maandelijkse bezoekers op haar platform, waardoor ze op nummer #3 staat op de lijst grootste online webshops van Nederland. Niet gek dus dat steeds meer webwinkels beslissen om zich aan te sluiten bij deze Marketplace.

Voordelen verkopen via Beslist.nl

Enorm bereik in Nederland en België
Zoals hierboven al werd benoemd, heeft Beslist.nl gemiddeld 4.1 miljoen unieke maandelijkse bezoekers op haar platform. Dagelijks wordt de webshop dan ook ruim 500.000 keer bezocht door consumenten die naar de beste deal op zoek zijn. Zij zoeken een product, vergelijken de prijzen, reviews, levertijden, en plaatsen vervolgens hun bestelling op een van de aangesloten webshops.

Meerdere advertentiemodellen
Als jouw webshop aangesloten is op Beslist, kan je kiezen voor CPC-, CPS-, en CSS-advertentiemogelijkheden. Bij CPC advertenties betaal je voor elke klik die je link op Beslist.nl ontvangt. Bij CPS betaal je een commissiebedrag voor elke order die je via Beslist.nl binnen hebt gekregen. En bij CSS ga je een samenwerking aan met Beslist, waardoor je onder andere 20% goedkoper kan adverteren in Google Shopping.

Marketing wordt voor je gedaan

In Nederland kent 92% van de online consumenten Beslist.nl. Zij adverteren dan ook constant om hun naamsbekendheid te vergroten. Jouw bedrijf hoeft dus geen extra marketingkosten te maken. Beslist haalt online consumenten binnen die vervolgens ook jouw productassortiment te zien krijgt.

Nadelen verkopen via Beslist.nl

Veel concurrentie op meeste productcategorieën
Tegenwoordig zijn er meer dan 25 miljoen producten te koop via Beslist.nl. Op al deze producten wordt intensief geconcurreerd op prijs, levertijden, reviews, aanbiedingen, etc. Om tussen de topresultaten te komen, moet je dus flink je best doen om op al deze punten goed te scoren. In totaal zijn er 10.017 webshops op Beslist aangesloten anno 2020.

Redelijk hoge instapdrempel

Om te starten met verkopen op Beslist.nl moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal een jaar ingeschreven staan in de Kamer van Koophandel. Moet je een duidelijk retourbeleid hebben en je beloftes rondom levering nakomen. En het allerbelangrijkste: je moet een goed functionerende webshop hebben om überhaupt aangesloten te worden op Beslist.nl.

Geen uitbesteding logistiek
Net als Ebay heeft ook Beslist geen logistiek distributiecentrum waar je het volledige logistieke proces aan uit kan besteden. Via deze Marketplace klikken consumenten namelijk op de link naar jouw website, en bestellen dus ook daar hun producten. Jij bent dus volledig verantwoordelijk voor de levering van je producten.

Kosten verkopen via Beslist.nl

De kosten van het verkopen via Beslist.nl worden anders berekend dan bij bovenstaande marketplaces. Dit komt omdat jouw producten niet rechtstreeks van Beslist.nl gekocht kunnen worden. Consumenten worden indirect via hun platform naar jouw webshop geleid, en daar betaal je kosten voor. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen PPC, CPS en CSS campagnes.

CPC kosten
De eerste optie die je hebt is een CPC campagne opzetten. CPC staat voor cost per click, en dus betaal je een bepaald bedrag voor elke klik op de link van jouw website. De kosten hiervan variëren per categorie en per dag, maar volgens Beslist.nl ligt de cost per click vrijwel altijd tussen de €0,06,- en €0,35,-.

De CPC campagne is nog altijd de meest populairste optie van de drie.

CPS kosten
CPS (cost per sale) is de nieuwste functie van Beslist, waarin consumenten via de winkelwagen functie van het platform jouw product kunnen kopen. Voor elke order betaal je dan een commissie. Dit bedrag ligt tussen de 3 en 15% van je totale verkoopprijs.

CSS kosten
Bij CSS (comparison shopping services) zorgt Beslist.nl dat je bovenin de resultaten van Google komt als mensen naar een bepaald product zoeken. Met Beslist.nl als CSS partner betaal je 20% minder kosten voor het adverteren in Google Shopping. Stel dat je een koffieapparaat verkoopt via CSS, dan komt jouw product in de deze vergelijkingslijst bovenaan de pagina te staan.

Google shopping advertenties tips

Stel dus dat we een broodrooster ter waarde van €30,- aanbieden via het CPC-model op Beslist.nl. En hierbij ervan uitgaan dat het gemiddelde CPC rond 0,20 cent ligt, met een CTR van 8%. Dan ziet het kostenplaatje er zo uit:

87 vertoningen per week€0.00
8% CTR (klikratio per vertoning) €1,40€1.40
Vaste verkoopkosten€0.00
Totaal kwijt aan kosten€1.40

Met een conversieratio van 2% verkoop je dan 1 a 2 broodroosters met deze campagne. Dit klinkt als een extreem goede deal, maar je moet nog wel alle kosten m.b.t. je website & logistiek hierbij optellen.

Verkopen via Marktplaats.nl

Verkoopplatform marktplaats

De laatste, maar zeker niet de minst populairste, marketplace die we behandelen is de welbekende Marktplaats.nl. De in 1999 opgerichte webshop was een van de eerste Nederlandse websites met advertenties voor particuliere verkopers. Dit concept werd een enorm succes, en al gauw nam het aantal bezoekers gestaag toe. 

Tegenwoordig is marktplaats hét platform waar Nederlanders hun spullen verkopen. En de cijfers liegen er dan ook niet om; tegenwoordig trekt de website 2 miljoen bezoekers per dag. Dit is dus zelfs meer dan de 1,6 miljoen dagelijkse bezoekers die Bol.com op haar platform ziet. 

Echter trekt Bol.com wel meer unieke bezoekers per maand (11 miljoen), dan Marktplaats (6 miljoen). Dit komt doordat consumenten op Marktplaats fanatieker azen op de beste aanbieding, en dus vaker terugkeren op het platform.

Voordelen verkopen via Marktplaats.nl

Ontzettend laagdrempelig
Op Marktplaats kan iedereen een advertentie plaatsen. Particulier of zakelijk maakt dan ook niks uit. Het enige wat je nodig hebt is een geldig email-adres. De keerzijde hiervan is wel dat oplichting regelmatig plaatsvindt. Daarnaast kan je bijna alles verkopen via Marktplaats; zo zijn er 36 productgroepen en ruim 1800 rubrieken.

Enorm populair in Nederland
Zoals hierboven al benoemd werd, ziet Marktplaats dagelijks 2 miljoen bezoekers op haar website. Jong/oud, rijk/arm, uit elk segment zijn er dan ook consumenten aanwezig. Uit onderzoek van statista blijkt zelfs dat 12% van de bezoekers op Marktplaats 65 jaar en ouder is.

Zakelijk adverteren is goedkoop, en particulier adverteren is meestal gratis
Qua adverteren is Marktplaats verreweg de goedkoopste in vergelijking tot andere marketplaces. Zo betaal je als zakelijk verkoper gemiddeld 0.01 tot 0.50 cent per klik op je advertentie. En daarmee staat je advertentie gegarandeerd bovenaan in de zoekresultaten. Daarnaast mag je als particulier in veel rubrieken gratis je product aanbieden. Hier is een overzicht van de advertentietarieven per rubriek. Let wel: het vermelden van je website kost €9,- per advertentie.

Nadelen verkopen via Marktplaats.nl

Soms zijn kopers onbetrouwbaar
Het contact tussen verkoper en consument verloopt vrij simpel via de berichtenfunctie van Marktplaats zelf. Maar dit brengt ook problemen met zich mee. Zo komt het regelmatig voor dat er met de klant wordt afgesproken dat er pas betaald wordt wanneer het product is geleverd. Dit proces is volledig gebaseerd op vertrouwen. Maar soms komt de koper de belofte niet na. 

Persoonlijk onderhandelen over de prijs is de norm
Door de berichtenfunctie van Marktplaats zie je dat er vrijwel altijd onderhandeld wordt over de prijs. Dit is voor de koper best vervelend, want er gaat behoorlijk veel tijd in zitten om op elk berichtje te reageren. En af en toe heb je mensen die een belachelijk voorstel doen. Op andere platformen is de mogelijkheid tot onderhandelen er niet.

Concurrentie

Door de laagdrempeligheid is er op Marktplaats.nl ontzettend veel concurrentie. Iedereen kan producten verkopen met het platform, en dit hier wordt dan ook veel gebruik van gemaakt. Dagelijks ziet Marktplaats dan gemiddeld ook 350.000 nieuwe advertenties verschijnen. Hierdoor staan er op elk moment ruim 9 miljoen producten aangeboden op het platform. 

Kosten verkopen via Marktplaats.nl

Op marktplaats kan je de meeste producten zonder extra commissiekosten verkopen. Echter zijn er wel betaalde mogelijkheden om op te vallen. Deze hebben we op een rijtje gezet.

Marktplaats pro (Admarkt)
Voor zakelijke verkopers is het interessant om te adverteren via Admarkt. Met een pakket op Admarkt staat je advertentie gegarandeerd bovenaan de lijst van resultaten. Dit principe is gebaseerd op een CPC model, dus je betaalt een bedrag voor elke klik op je advertentie. Een link plaatsen naar je website in de advertentie met Admarkt is dan gratis, en je kan een limiet instellen voor het bedrag dat je maximaal kwijt wilt aan een klik. De gemiddelde CPC ligt tussen de 0,01 en 0,50 cent, variërend per rubriek en per dag.

Marktplaats pakketten
Verder is er de mogelijkheid om via een pakket je advertenties op te laten vallen. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag, en worden de voordelen toegepast op maximaal 100 advertenties. Er zijn hiervoor twee opties:

BasisPlus
€9,99 voor eerste 4 weken€24,99 voor eerste 4 weken
 Sticker met ‘’gecontroleerde verkoper’’ bij maximaal 100 advertenties Sticker met ‘’gecontroleerde verkoper’’ bij maximaal 100 advertenties
 Eigen verkoperspagina op Marktplaats.nl Eigen verkoperspagina op Marktplaats.nl
 2 extra productfoto’s bij maximaal 100 advertenties  2 extra productfoto’s bij maximaal 100 advertenties 
  Opvalstickers: in de resultatenlijst komt een custom sticker te staan, met bv: ‘gratis verzending’, of ‘maatwerk mogelijk’ erop.
  Fotolink naar 4 van je andere producten die gerelateerd zijn aan de zoekopdracht.

Let wel: de pakketten zijn niet toepasbaar op advertenties voor auto’s, motoren, en caravans.

Extra opties
Daarnaast is het mogelijk om te adverteren op Marktplaats zelf. Zo kan je bijvoorbeeld een display advertentie bovenaan de homepage zetten, of een push-melding maken voor een specifieke doelgroep. De tarieven en mogelijkheden zijn hier te vinden.

Verder zijn er specifieke advertentiemogelijkheden voor autoverkopers, en mensen die een dienst via Marktplaats willen aanbieden.

Wat is onze rol in dit verhaal?

Pixapanda is gespecialiseerd in het maken van effectieve & geoptimaliseerde productafbeeldingen voor marketplaces. Naast 3 jaar ervaring in het vak hebben we ook meer dan 600+ product listings gemaakt voor bedrijven als Lifegoods, Partybro en Odoxia. Daardoor weten wij precies wat de potentiële klant wilt zien als ze jouw productpagina bekijken.

Wil jij geen potentiële klanten meer mislopen door ineffectieve afbeeldingen? Bekijk dan ons aanbod en neem eens contact op!

Vergelijkingstabel: Alle Marketplaces op een rij

 Bol.comAmazonEbayBeslistMarktplaats
Bereik11 miljoen unieke bezoekers per maand5.5 miljoen unieke bezoekers per maand480.000 unieke bezoekers per maand4.1 miljoen unieke bezoekers per maand6 miljoen unieke bezoekers per maand
ConcurrentieHoogHoogGemiddeldGemiddeldHoog
Kosten
Eigen shop-designMogelijkMogelijk
Uitbreiding buitenlandMogelijkMogelijk
Logistiek uitbestedenLvBFbA

Vergelijkingstabel: Alle kosten per verkocht artikel

Broodrooster t.w.v. €30,-Bol.comAmazon.nlEbay.nlBeslist.nlMarktplaats.nl
 €2.33€2.10€1.80€1.40€0.00

Dit zijn alle kosten die gepaard gaan met het verkopen van één broodrooster per Marketplace. Om een accurate vergelijking te maken zijn de kosten voor logistiek & marketing weggelaten.

Conclusie

Gefeliciteerd! Als je tot hier bent gekomen, ken je alle verschillen tussen de 5 grootste Marketplaces van Nederland. Het is belangrijk om te weten waar je aan begint voordat je jouw producten aanbiedt op een verkoopplatform. En met de kennis die je met dit artikel hebt opgedaan, kan jij de juiste afweging maken.

Platformen als Bol.com en Amazon zijn het duurst qua kosten, maar hier heb je een véél grotere afzetmarkt, en kan je bijvoorbeeld gebruik maken van hun logistieke programma’s. Als je van plan bent om veel producten aan te bieden, zijn deze twee Marketplaces de beste opties.

Als je al een webshop hebt, is het ontzettend simpel om jezelf aan te sluiten bij Beslist.nl. Zij zorgen voor meer bezoekers en conversies op jouw website, voor redelijk lage kosten.

Voor particuliere verkopers, en voor bedrijven die maar een marginaal aanbod van producten hebben, zijn juist Marktplaats en Ebay de beste opties. Hier zijn de totale kosten per verkocht artikel laag, en heb je – zeker op Marktplaats – toch een redelijke afzetmarkt.

Verkoop jij al op Bol.com en ben je op zoek naar bewezen verkooptips? Check dan de 7 bewezen tips om succesvol te verkopen via Bol!