Succesvolle ondernemers willen altijd blijven groeien. Daar staan ze dan ook om bekend. Als verkoper op Bol.com ga je uiteraard voor de meest mogelijke omzet. Groei is belangrijk voor jou. En dat begrijpen we als geen ander. Daarom willen we er alles aan doen om jouw omzet te verhogen op Bol.com. Om deze reden hebben we intensief onderzoek gedaan naar hoe jij meer kans maakt om opgenomen te worden in het koopblok van Bol.com. Oftewel; hoe je het koopblok wint en je concurrentie ver achter je laat.
In deze blog lees je daarom alles wat met het koopblok van Bol.com te maken heeft. De definitie & succesfactoren. En als belangrijkste: handige tips waarmee jij het meeste haalt uit Bol.com.
Inhoudsopgave
Wat is het koopblok van Bol.com?
Tja, denk je nu. Dat weet je zo ondertussen wel, wat het koopblok van Bol.com inhoudt. Toch zien wij in de praktijk wel vaker verkopers die toezeggen te weten wat het koopblok is, terwijl ze voorbij lopen aan de meest essentiële aspecten hiervan. Daarom is het belangrijk dat de definitie en impact toch nog vooraf besproken worden.
Goed, stel dat je een populair product opzoekt op Bol. Eentje die door meerdere verkopers wordt aangeboden. Iets als ‘’Samsung Galaxy S8 – Silver’’ bijvoorbeeld. Dan krijg je toch maar één resultaat te zien, ook al verkopen 10 retailers precies datzelfde product. Waarom? Omdat Bol.com met haar functie ‘’het koopblok’’ filtert tussen haar aanbieders en alleen het artikel van de beste verkoper laat zien. Of althans, van wat het algoritme van Bol.com denkt wie de beste verkoper is.
De verkopers die niet in het koopblok worden opgenomen hebben pech. Hun producten worden eigenlijk niet meer aan de potentiële klant voorgeschoteld. Ja, de klant heeft nog wel een optie om bij jouw product uit te komen. Onder het winkelmandje van Bol.com aan de rechterkant staat dan ‘’Meer verkopers’’. Kijk maar naar de afbeelding hier beneden. Maar vanzelfsprekend klikt het gros van de klanten niet op die functie. Dus als je buiten de boot valt, is de kans dat je überhaupt nog dat artikel verkoopt ontzettend klein. Sterker nog, volgens dit artikel van Bol.com koopt maar liefst 97% van de klanten het artikel dat in het koopblok staat.

Hoe bepaalt Bol.com wie er in het verkoopblok komt?
Volgens het verkoopplatform van Bol.com staat klanttevredenheid voorop tijdens het bepalen van wie er in het koopblok komt. En de tevredenheid meten zij aan een drietal factoren; de prijs, leverbelofte en kwaliteit. Goed, dat is nog een beetje vaag. Daarom een verdere uitleg:
Leverbelofte
Tevredenheid wordt deels bepaald door hoe snel de klant jouw product binnenkrijgt. Of althans, dat denkt het algoritme. Heel simpel gezegd: des te sneller je levert, des te meer kans je maakt om opgenomen te worden in het koopblok van Bol.com. Het is ook belangrijk dat je de leverbelofte na kunt komen. Mocht jij dus een leverbelofte doen van 2-3 werkdagen, dan moet je ook écht binnen die tijd het product afleveren. Zo niet, dan word je bestraft door Bol.com – en daar heb je weken last van. Het komt dus ook geregeld voor dat de koopblokpositie dagelijks verandert.
Prijs
Als je een product wilt kopen, ben je meestal ook op zoek naar de beste prijs. Als je toch naar één artikel op zoekt bent, en deze wordt door meerdere bedrijven aangeboden. Tja, dan maak je al snel de keuze om de goedkoopste te kopen. Zo denkt Bol.com er in ieder geval wel over. Oftewel, hoe goedkoper je bent, hoe hoger jouw product verschijnt in het koopblok. Minimale prijsverschillen maken hierbij weinig uit.
Prestatiescore
De prestatiescore hangt bijna volledig af van jouw service. Als jij je goed houdt aan de servicenormen van Bol.com, dan word je daar uiteraard voor beloond. Er zijn in totaal maar liefst 8 servicenormen waar jij je aan moet voldoen. Elke week wordt jouw prestatiescore bijgewerkt en zichtbaar op je verkoopaccount. Hierover lees je straks meer.
Welke van de 3 factoren weegt het zwaarst?
Volgens het partnerplatform van Bol.com verschilt de impact van de drie factoren per productcategorie. Bij de ene categorie weegt de prijs het zwaarst, terwijl bij de andere de prestatiescore belangrijker is. Logisch ook, want bij luxurieuze artikelen kijkt de klant veel minder naar de prijs dan bij goedkopere spullen. Bij meubels, bijvoorbeeld, is de prijs doorslaggevend. Het algoritme van Bol.com focust zich dus op het gedrag van de klant. Kijkt jouw potentiële klant naar meerdere artikelen om de prijzen te vergelijken? Dan weet het algoritme hiervan. En daarop word je vervolgens beoordeeld. Uiteraard wordt jouw positie in het koopblok altijd bepaald door een mix van de factoren. Maar je kan dus met een slechte score op één van de drie factoren alsnog wel bovenaan in het koopblok komen te staan.
Tips om het koopblok van Bol te Overwinnen
Mooi. We hebben de definitie en impact van het koopblok uitgebreid besproken. Nu is het tijd om te kijken welke strategieën er zijn en welke het beste bij jouw product(en) past.
#Tip 1: Maak gebruik van het LvB
Dat je ‘’razendsnel’’ je producten moet leveren, hoor je natuurlijk wel vaker. Maar toch zijn bedrijven die zelf hun levering regelen minder succesvol. Zelfs al leveren ze supersnel. Hoe kan dit? Nou, omdat Bol.com een eigen leveringsdienst heeft. Met Logistiek via bol.com, afgekort LvB, wordt het hele logistieke proces geheel uit handen genomen. Hartstikke handig dus. Maar sinds kort ook essentieel voor bedrijven die het koopblok willen winnen. Waarom? Omdat het LvB een verdienmodel voor Bol.com is. Bedrijven die hun logistiek door Bol laat regelen, krijgen bij voorbaat al een streepje voor.
Naast dat je producten met LvB supersnel worden geleverd, is het algoritme van Bol ook zo ingesteld dat je jouw leverbelofte altijd nakomt. Mits jouw producten wel op tijd worden geleverd aan het magazijn van Bol. Die leverbelofte wordt nu namelijk helemaal ingevuld door Bol.com zelf.
Op hun eigen website staat dan ook de volgende tekst: ‘’Uit ervaring blijkt dat je met het LvB meer kans hebt op het koopblok’’. Nu weet je waarom.
Voor 23:59 besteld, morgen in huis.
Daarnaast is er nog een belangrijk voordeel van je logistiek uitbesteden aan Bol.com. Je krijgt dan namelijk het volgende naast je product te staan:

De klant krijgt dus expliciet te zien dat jouw product razendsnel geleverd wordt. En dat doet wat. Volgens deze whitepaper van Bol.com stijgen jouw verkopen met maar liefst 16% als je deze tekst naast jouw product hebt staan. Een aanzienlijk deel van de consumenten op Bol wilt zo snel mogelijk hun gekochte product in huis hebben. En met de optie om binnen 24 uur het product geleverd te krijgen, blijkt dat men eerder geneigd is jouw product te kopen.
Oh, en uit diezelfde whitepaper blijkt dat 36% van de online consumenten terugkeert vanwege de optie om een bestelling snel te laten leveren.
Samenvattend; het LvB is een verdienmodel van Bol.com. Door hieraan deel te nemen vergroot je jouw kans om het koopblok te winnen aanzienlijk. Bovendien verkopen artikelen met een korte levertijd 16% beter. En zijn klanten eerder geneigd om een herhaalaankoop te doen.
Zijn er ook externe partijen die logistiek aanbieden?
Jazeker. Maar zoals je hierboven hebt gelezen, kan je beter de dienst van Bol.com nemen om je kans te vergroten om in het koopblok te komen. Desalniettemin zijn er genoeg externe bedrijven die het logistieke proces voor je uit handen willen nemen. Deze zijn vaak goedkoper dan Bol.com zelf.
Ben jij geïnteresseerd in het totaalaanbod van logistieke aanbieders in Nederland? Check dan dit lijstje met e-fulfilment partijen.
#Tip 2: Optimaliseer je verkoopprijzen
Het komt regelmatig voor dat klanten prijzen vergelijken voordat ze tot aankoop overgaan. Vooral bij producten die generiek zijn. Oftewel, producten waarvan een groot aanbod is en de klant dus genoeg opties heeft. Dan is de prijs nóg belangrijker.
Door net onder de meest voorkomende prijs in jouw markt te zitten, vergroot je de kans dat je hoog in prijsvergelijkers komt te staan. Dat alleen al resulteert in meer bezoekers. Maar er zijn nog meer voordelen van het verlagen van je prijs:
- Potentiële klanten sorteren vaak op lagere prijzen, waardoor producten met een lagere prijs frequenter worden vertoond en meer bezoekers krijgt. Daarnaast filteren mensen ook vaak op prijs. Op Bol.com kan je bijvoorbeeld aangeven waartussen het bedrag moet liggen. Kijk maar naar de afbeelding hieronder. En zulke filters gebruikt men best wel vaak. Zo blijkt ook uit onderzoek van Frankwatching. Ga dus goed na tussen welke bandbreedte jij de prijs van jouw artikel wilt laten vallen, zodat je artikel vaak terugkomt in de gefilterde zoekresultaten.

- Zoals je waarschijnlijk weet, adverteert Bol.com zelf haar artikelen op Google en prijsvergelijkingssites. Hierbij geldt dat Bol.com actiever artikelen met een relatief lage marktprijs adverteert, zo blijkt uit dit stappenplan van Bol. Marktconforme prijzen zorgen daarmee dus voor meer bezoekers. Én Bol.com adverteert jouw producten zonder dat je hier zelf geld voor neer hoeft te leggen.
- Bij een verlaagde prijs bestaat ook de kans dat je product een extra label krijgt. Artikelen die bij Bol.com in prijs verlaagd worden krijgen automatisch de label ‘’Nu in prijs verlaagd’’. Zo worden klanten er dus op gewezen dat jouw product extra voordelig is. Wat uiteraard bijdraagt aan betere verkoopcijfers. Maar; weet wel dat deze label uitsluitend wordt toegevoegd op de 50.000 meest bekeken artikelen. Mocht jouw product hier niet tussen zitten, dan kom je ook niet in aanmerking voor deze label.
Relevante Marktprijs
Daarnaast hanteert Bol.com een streng prijsbeleid. Hierbij wordt door het algoritme bepaald wat de relevante marktprijs (RMP) voor een product is. Mocht jouw prijs té ver van deze RMP vandaan liggen, wordt je product überhaupt niet opgenomen in de zoekresultaten. Dat geldt trouwens niet alleen voor te dure artikelen. Als jouw product té goedkoop is, val je ook buiten de boot. Op die manier beschermt Bol.com je tegen een prijzenoorlog. En voorkomt het dat je winstmarges astronomisch laag zijn.
Prijsscores
In jouw verkoopaccount krijg je regelmatig updates met betrekking tot je prijsscore. Zo weet je direct of jouw prijs goed genoeg is om het koopblok te winnen. Volgens het algoritme van Bol.com voer je pas een goede prijs wanneer je 4 of 5 prijssterren krijgt. Nu vraag jij je waarschijnlijk af hoe die scores worden berekend. Eigenlijk is dat best wel simpel, kijk maar eens mee:
Stel dat de Relevante Marktprijs (RMP) van jouw artikel ligt op 15 euro. Dan ziet de score berekening er ongeveer zo uit:
Prijssterscore | Prijs van het artikel |
5 sterren | Een prijs tussen de 10 en 12 euro |
4 sterren | Een prijs tussen de 12 en 14 euro |
3 sterren | Een prijs tussen de 14 en 16 euro |
2 sterren | Een prijs tussen de 16 en 20 euro |
1 ster | Een prijs boven de 20 euro |
Artikelen met een RMP van 15 euro die voor minder dan 10 (of meer dan 20 euro) worden verkocht, worden automatisch weg gefilterd door het algoritme. Je product wordt dan dus helemaal niet meer laten zien. Maar verkoop jij het artikel tussen de 10 en 14 euro? Dan is de kans veel groter dat je in het koopblok verschijnt. Essentieel dus om dat te proberen voor elkaar te krijgen.
#Tip 3: Scoor beter op de servicenormen
Service is tegenwoordig ontzettend belangrijk. En dat weet Bol.com maar al te goed. Om haar klanten tevreden te houden, heeft het platform daarom maar liefst 8(!) servicenormen opgesteld. En jouw score op deze servicenormen staat gelijk aan jouw prestatiescore. Kort gezegd; hoe beter jij voldoet aan de servicenormen van Bol.com, hoe meer kans jij hebt om in het koopblok te komen.
Wat zijn die servicenormen dan? Nou, het zijn er nogal veel. Maar hierbij toch een compact lijstje van alle 8 de normen met tips hoe je er beter aan kan voldoen:
- Op tijd geleverd
Yup. Daar is ie weer. Bol.com vindt het gewoon heel erg belangrijk dat jouw producten op tijd worden geleverd. Zo belangrijk zelfs dat het verplicht is om minimaal 93% van de bestelde artikelen op tijd geleverd moeten worden bij jouw klanten. Mocht jouw weekscore onder die 93% komen te staan, dan krijg je een waarschuwing. Ontvang jij meerdere waarschuwingen? Dan word je zonder pardon van het verkoopplatform verwijderd.Bovendien geldt hierbij dat hoe hoger je weekscore is, hoe groter de kans dat je in het koopblok verschijnt. Het is nóg belangrijker om aan je leverbelofte te voldoen dan om binnen 24 uur te leveren. Alhoewel de verkoper die aan beide voldoet altijd een streepje voor heeft. Nogmaals; maak gebruik van het LvB. Zij staan ervoor garant dat je product én snel geleverd wordt én dat je leveringsbelofte wordt nagekomen.
- Het aantal annuleringen
Als klant ben je natuurlijk teleurgesteld als je aankoop geannuleerd wordt. Vandaar ook dat het percentage annuleringen meetelt in de servicenormen van Bol.com. Hoe minder annuleringen, hoe beter jouw prestatiescore. Mocht je meer dan 2% van je bestellingen annuleren, dan ontvang je een waarschuwing. Hierbij geldt ook dat het algoritme van Bol.com kijkt hoe lang het duurt voordat jij een bestelling annuleert. Als er 5 dagen tussen bestellen en annulering zitten, dan weegt dit zwaarder als er maar 1 dag tussen zit. Mocht het dus een keer voorkomen dat je een bestelling moet annuleren; doe dit dan zo snel mogelijk.
- Track en Trace nummer
Deze is niet zo geweldig belangrijk. Zorg er gewoon voor dat er altijd een track & trace nummer op je bestelling zit. Zo kan de klant precies bijhouden wanneer zijn product binnenkomt.
- Bereikbaarheid via de telefoon
Als de klant een klacht of vraag indient, gaat dit via de klantenservice van Bol.com. Soms heeft deze klantenservice jouw hulp nodig in het beantwoorden van een vraag. Ze willen de klant zo snel mogelijk van dienst zien, en verwachten dus van jou dat je tijdens de kantooruren minimaal 90% van de telefoontjes opneemt. Oftewel; je moet van maandag tot en met vrijdag de hele dag bereikbaar zijn, van 9:00 tot 17:00. Hoe hoger het percentage telefoontjes die je opneemt, hoe hoger jouw score op de servicenormen van Bol.com.
- Klantvragen
Om even voort te boorduren op de klantvragen die net genoemd zijn: Het blijkt ook dat Bol.com een percentage uitrekent van verwachte klantvragen. Wanneer jij deze norm overschrijdt, krijg je een waarschuwing van Bol.com. Dan moet je zo snel mogelijk bijsturen. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je alle klantvragen binnen 24 uur beantwoordt. Doe je dit niet, kan je wel zwaaien naar je kans om opgenomen te worden in het koopblok. Kleine tip; als je klantvragen binnenkrijgt, ga dan eens goed na of deze informatie ook te vinden was in jouw productbeschrijving. Stond de info er niet in? Voeg het dan zo snel mogelijk toe.
- Je reviews (beoordelingscijfer)
Let op; dit is de allerbelangrijkste servicenorm om goed op te scoren. Je beoordelingscijfer telt namelijk het zwaarst mee in hoe jouw prestatiecijfer wordt beoordeeld. Het algoritme van Bol.com ziet dit namelijk als een graadmeter van de kwaliteit van jouw product. Daarbij geldt dat een beoordelingscijfer van een 8 écht de ondergrens is. Mocht je dus veel reviews krijgen die je met een 7 of lager beoordelen, dan scoor je automatisch slecht op dit belangrijke punt.Ook al heb je geen directe invloed op de reviews van je artikelen, zijn er toch een aantal strategieën die je kan hanteren om betere reviews te krijgen:
- Vraag de klant actief een review achter te laten op Bol.com. Geef bijvoorbeeld een kortingscode als iemand een review achterlaat. Dit zorgt ook voor meer herhalingsaankopen, win-win dus.
- Zorg ervoor dat je artikelen voldoen aan de verwachtingen van de klant. Gebruik dus een goede en eerlijke titel, plaats alle relevante informatie in de productomschrijving en zorg ervoor dat de productafbeelding duidelijk laat zien wat het product is en kan. Zo voorkom je negatieve reviews.
- Maak van jouw bestelling een persoonlijke ervaring. Doe bijvoorbeeld een folder in de verpakking waarin je een persoonlijk bedankje voor de klant inzet. Hierdoor voelen mensen zich meer verbonden met jouw merk. Wat resulteert in een boost van positieve reviews.
Wil jij nog meer tips om positieve reviews te ontvangen? Check dan; de 7 bewezen tips om succesvol te verkopen via Bol.com.
- Responstijd
Als een klant een vraag stelt, wilt hij zo snel mogelijk antwoord. Als je daar lang mee wacht, heeft dat een negatief effect op de klanttevredenheid. Om deze reden meet Bol.com jouw responstijd. Reageer jij binnen 10, 24, of 48 uur? Dat laatste moet je in ieder geval voorkomen, want Bol.com verwacht dat je 90% van de klantvragen binnen 24 uur behandeld. Hoe beter je responstijd, hoe beter je prestatiecijfer. Het komt weleens voor dat je een vraag dubbel binnenkrijgt. Zelfs hier wordt verwacht dat je dubbele klantvragen van een antwoord voorziet. Reageer dus op allebei de mailtjes. Doe je dit niet, wordt dit van je responstijd afgetrokken.
- Retouren
Je hebt vast wel eens een product gekocht die je achteraf toch weer hebt teruggestuurd. Misschien voldeed het product wel niet aan je verwachtingen. Of was het gewoon een miskoop. Wat je reden dan ook is, je bent in ieder geval heel blij dat je het product kan retourneren. Nederland is Europees koploper in het aantal retouren. Wij sturen maar liefst 13% van de producten terug die we online gekocht hebben. Het algoritme van Bol.com houdt hier gelukkig rekening mee, en heeft een verwacht retourpercentage opgesteld. Als jij deze norm overschrijdt, ontvang je een mailtje zodat je hier iets aan kan doen.Toch kan je hier ook iets aan doen. Meer dan de helft van de producten wordt teruggestuurd op basis van één van deze drie redenen:
- Verkeerde maat ontvangen (vooral bij kleding).
- Het product ziet er anders uit of voldoet niet aan de beschrijving.
- Het product is beschadigd.
Wil jij effectieve productafbeeldingen die zorgen voor betere verkoopcijfers én meer tevreden klanten? Check dan ons aanbod!
Checklist
Zo, dat was een boel informatie. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, hebben we de belangrijkste optimalisatietips op een rijtje gezet:
- Onderzoek welke van de 3 factoren (prijs, leverbelofte of prestatiescore) het belangrijkste is voor jouw product. Filtert je klant vaak op de prijs, of kijkt de klant vooral naar de reviews?
- Meld je aan bij een logistiek programma. Zorg dat je producten zo snel mogelijk geleverd worden, en nog belangrijker; dat je aan je leverbelofte voldoet. Bol.com heeft een eigen logistieke dienst genaamd het LvB – en je wordt (vanzelfsprekend) beter beoordeeld als je gebruik maakt van hun programma.
- Analyseer de relevante marktprijs. Zorg ervoor dat je prijsscore op zijn minst 4 sterren bedraagt. Voorkom dat je prijs te hoog of te laag is in relatie tot de marktprijs, anders wordt je product weg gefilterd door het algoritme van Bol.com
- Probeer je zo goed mogelijk te houden aan de servicenormen:
- Bereikbaarheid
Wees aanwezig tijdens de kantooruren en neem minstens 90% van de telefoontjes op. Hoe hoger het percentage telefoontjes die je opneemt, hoe hoger jouw score op de servicenormen van Bol.com. - Reviews
Probeer zo actief mogelijk klanten te stimuleren positieve reviews achter te laten. Laat bijvoorbeeld een persoonlijk bedankbriefje achter in de verpakking, of geef een kortingscode voor als de klant een review achterlaat. - Eerlijke beschrijvingen en afbeeldingen
Zorg ervoor dat je productafbeeldingen en beschrijving een duidelijk beeld geven van wat het product precies is en wat het product kan. Zo voorkom je retouren.
Tot slot…
Het optimaliseren van je producten is een oneindig voortdurend proces van bijhouden, leren en implementeren. Het is dus aan te raden om je verkoopaccount wekelijks te checken op nieuwe beoordelingen, updates, en prijsveranderingen.
Weet jij niet zeker of Bol.com wel hét verkoopplatform voor jou is. Of wil je gewoon een overzichtelijk lijstje met de grootste verkoopplatformen van Nederland. Check dan onze blog over de 5 grootste marketplaces van Nederland. Hier vind je een handig overzicht van alle voor- en nadelen + bijbehorende kosten.